Aktuellt

Mauro Covacich på Stockholmsbesök 16-17 oktober

Av: 

Mauro Covacich på Stockholmsbesök 16-17 oktober

Av: 

Den 16/10 kl 18 kan ni möta Mauro Covacich på Italienska kulturinstitutet (Gärdesgatan 14). Covacich har bland annat skrivit romanerna ”Till bristningsgränsen” och ”Bruden”. Gratis inträde, men föranmäl er gärna via denna länk.

Den 17/10 kl 19 kommer han till Alviks bibliotek och pratar om sina böcker och träffar sina svenska läsare. Varmt välkomna!

”De åtta bergen” recenseras i Sydsvenskan

Av: 

”De åtta bergen” recenseras i Sydsvenskan

Av: 

”Pojkarna växer upp till män och går, inte oväntat, olika vägar i livet. Bruno blir kvar i bergen, Pietro ger sig ut i världen. Och ändå utvecklar sig historien inte riktigt som man tror. Det är det fina med ”De åtta bergen”, att den inte säljer sig till lättköpta dikotomier vad gäller Pietros och Brunos olikheter och bakgrunder. Skildringarna av deras vänskap, som manifesterar sig mer i handling än i ord, är också starka.” Oline Stig, Sydsvenskan (https://www.sydsvenskan.se/2018-08-25/lagmalt-om-livslang-vanskap)

BTJ rosar ”De åtta bergen”

Av: 

BTJ rosar ”De åtta bergen”

Av: 

”Hänförda recensenter jämför djup och stil med Elena Ferrante och Ernest Hemingway. Det är verkligen en engagerande skildring som med rakt och träffsäkert språk ringar in vänskap, familjeband och längtan, bort från modern civilisation och till natur och äkthet. (…) De åtta bergen är en berättelse om
vänskap som upprätthåller och formar liv.” Fredrik Rosvall, BTJ (BTJ-häfte nr 18, 2018)

”Det här är ’Livet efter dig’ i en mer realistisk, oredigerad och icke-romantiserad version. Stark läsning!”

Av: 

Sverige-lansering av Igiaba Scegos högaktuella roman Adua

Av: 

Sverige-lansering av Igiaba Scegos högaktuella roman Adua

Av: 

Härlig Sverige-lansering av Igiaba Scegos Adua !

Den 15 september släpptes Igiaba Scegos senaste roman Adua på svenska. Den italiensk-somaliska författaren besökte bokmässan i Göteborg där hon väckte stor uppmärksamhet och deltog i flera seminarier och scensamtal. I början av oktober kom hon även till Stockholm, bl a för en presentation och lanseringsfest på Italienska kulturinstitutet och för att hon var ett av numren i Books&Dreams stora författarkväll på Oscarsteatern.

Adua är en högaktuell roman om migration, rasism, tillhörighet och identitetsfrågor. Vi får följa tre personer som lämnar Somalia för Italien under tre olika historiska perioder: den italienska kolonialismen, Somalia på 1970-talet och nutiden, då Medelhavet har förvandlats till en grav under öppen himmel. (Läs mer om boken här)

3 pockets ute av Melania G Mazzucco den 1 juni

Av: 

Recensenterna rosar Hela härligheten!

Av: 

Recensenterna rosar Hela härligheten!

Av: 

Crister Enander, Helsingborgs Dagblad:

”Mazzantini ifrågasätter i grunden samhällets värderingar. Hon försöker utforska vad det egentligen är som skiljer människor åt, vad som bildar barriärer och hinder, vad som håller somliga tillbaka i sin utveckling där andra i stället hastar framåt i en väldig fart. (…) ”Hela härligheten” är – som klyschan lyder, men här i sanning äger sin riktighet – svår att lägga ifrån sig. Mazzantinis språk släpper inte taget. Det är som försett med hullingar. (…) Mazzantini förmår förena en klar klassisk stil med några få uns hämtade från vad som är av värde i underhållningslitteraturen. Det är skickligt skrivet. Det blåser en hård vind av sanningar och brutalitet,
kärlek och motsättningar genom hela romanen. Och jag tvekar inte, jag bjuder på en klyscha till: Missa den
inte!”

Vargnatts bokhylla:

”Wow. Vad ska jag säga om Hela härligheten… Den kommer riva ut ditt hjärta och stampa på det, för att sedan försöka blåsa bort det onda och sen göra om allt några gånger. Så mycket kärlek och sorg i en otrolig blandning. Jag älskar den här boken. När jag skriver det här har jag precis stängt igen den efter att sista ordet är läst. Och jag sitter och stirrar lite på den för att försöka förstå vad den precis gjort med mig.”

Ur recensionen på: http://vargnattsbokhylla.blogspot.se/

Bibliophilia:

”Det här är en roman som verkligen går på djupet hos männen som utgör navet i den här historien. Jag inbillar mig att i machokulturens och det katolska Italien är det svårt att komma ut som bög, och den här berättelsen beskriver så väl hur det kan vara att inte våga leva på det sätt som man egentligen vill leva. (…) Förutom att detta är en roman med en gripande berättelse, så är det också en vackert skriven bok. Jag tror inte att det är många författare som skulle klara av att förmedla komplicerade känslor på ett sätt som verkligen når in i läsaren, som Mazzantini gör.”

Ur recensionen på http://bibliophilia.se/homosexualitet-och-karlek-i-dagens-rom/

Boklysten:

”Jag faller som en fura för beskrivningen av Guidos och Constantinos uppväxt. Jag läser ofta ”i bilder” och här har författaren målat upp bilder med både ljud och rörelse så bra att för mig blir det nästan som att se en italiensk film. (…) Jag blev så engagerad i de två männens liv och problem att jag faktiskt sträckläste den här boken och grät när problemen hopade sig över Guido och Constantino, jag ville ju så gärna att allt skulle gå bra för dem. (…) Den här boken åker direkt in på Årets favoriter.”

Ur recensionen på http://boklysten.blogspot.se/2016/04/hela-harligheten.html

 

Detta är varför jag läser… Ett riktigt gediget romanbygge som lätt kammar hem fem av fem poäng. Två pojkar växer upp i samma lägenhetshus i Rom. De kommer från olika samhällsklasser men blir ändå vänner. Under tonåren förvandlas vänskapen till passion. De lever i ett katolskt land, i början på 80-talet och homosexuell kärlek är skamlig och långt ifrån accepterad. De båda männen gifter sig och bildar familj på varsitt håll. Men deras kärlek låter sig inte undertryckas och de återkommer ständigt till varann. Detta är framförallt en fantastiskt vacker och smärtsam kärlekshistoria, men också en berättelse om en mans livslånga sökande efter sin sexuella identitet. När jag nu ska skriva några rader om boken känns mina egna ord platta och grå. Mazzantinis språk är bedövande vackert. Boken svämmar över av adjektiv, utan att för den skull bli en stapelvara. Beskrivningarna är så levande att jag, när boken är slut känner mig som nyss hemkommen från Italien… Och jag vill tillbaka… Tack @contempo_forlag för en riktigt stor läsupplevelse. #helahärligheten #contempoförlag #libro #splendore #böcker #femavfem #boktips #roman #kärlekshistoria #recensionsexemplar #recension #recex #bookstagramfeature #instabook #bookdragon #bookworm #büch #bok #booklove #bookporn #booknerd #bibliophile #italien #italy #reader #becauseofreading #booksofinstagram

A photo posted by @mediaknarkarn on

 

Boktjuven:

”Jag säger wow. Det var länge sedan jag fann mig själv så totalt fängslad över ett människoöde. Den här boken har lite av allt- sorg, glädje, sex, kärlek, förbjuden kärlek, hat och ilska. (…) 5/5”

Ur recensionen på http://nouw.com/boktjuven

Jenniesboklista:

”Stark, gripande & målande vackert skriven!!! Betyg 5/5”

http://jenniesboklista.com/

Kulturkollo:

”Jag tycker om författarens bildspråk och sätt att berätta de här två männens historia. Det är så mycket mer än en omöjlig kärlekshistoria mellan två män. Den är full av intressanta personporträtt och relationer. (…) Det är härligt att läsa en roman av  en så god berättare som Margareta Mazzantini och hon har verkligen förmåga att engagera läsaren i sina personporträtt. Jag ser fram emot att upptäcka fler böcker av henne.”

Ur recensionen på http://www.kulturkollo.se/2016/04/04/hela-harligheten-margareta-mazzantini/

Stolta och glada efter fantastiskt författarbesök!

Av: 

Stolta och glada efter fantastiskt författarbesök!

Av: 

Margaret Mazzantini besökte i mitten av april Stockholm för lanseringen av hennes hyllade roman Hela härligheten som precis har kommit ut på svenska. Det blev några hektiska och fantastiska dagar med intervjuer, författarträffar, en filmvisning på Sture-biografen inför fullsatt salong (”Nessuno si salva da solo”, baserad på en av Mazzantinis romaner och regisserad av maken Sergio Castellitto, som även han var där) och avslutningsvis en lanseringsfest på Italienska kulturinstitutet där gästerna bjöds på ett scensamtal mellan författaren och kulturjournalisten Mats Almegård. Några oförglömliga dagar!

 

sliderbild ny

 

Förlagfest i Rom

Av: 

Förlagfest i Rom

Av: 

En utvald skara författare, agenter och italienska förlagskollegor kom till Contempos filial i Rom lördagen 19 mars för att ha det umgås, äta och dricka gott och även prata lite seriöst om kommande satsningar. På vår välbelägna takterrass mellan Palatino och Capitolino kunde vi också fira våren som står i full blom i Rom.

6tag_190316-224021[1] 6tag_190316-225940[1]

Fotografering

Av: 

Fotografering

Av: 

Det räcker inte med att vara bra påFotografering att välja ut och sälja böcker, vi måste vara vackra och exhibitionistiska också. Nyligen stajlade till förläggararketyper (svart polo på mej förstås, kliar eländigt i halsen) och uppställda framför kameran av Helena på editK i stilenlig arkitektur och inredning signerade Gio Ponti – tidig postmodernist på femtitalet (Italienska Kulturinstitutet, CM Lerici, på Gärdet).