Översättning:  Pia Lundgren

Omslag:  Linda Ayres

Utgivning:  2016-03-31

ISBN:  978-91-88157-03-4

Format:  Inbunden

Recensionsdatum:  2016-04-04

Hela härligheten

Margaret Mazzantini

En stor roman som bryter upp gränserna mellan social klass, kulturell miljö, generation och kön. 

Två pojkar växer upp i samma hus i centrala Rom. Guido bor högst upp i högborgerlig miljö och Costantino bor i portvaktsbostaden på gatuplan med robusta arbetarklassföräldrar. Pojkarna utvecklar mot alla odds en kärleksfull vänskap som under tonåren leder till sexuell attraktion. Allt blir plötsligt väldigt komplicerat. De drar sig undan från varandra och lever under många år konventionella familjeliv i olika länder. Men så träffas Guido och Costantino åter som vuxna och upptäcker att åtrån och kärleken från tonåren finns kvar och deras relation blommar upp på nytt, än starkare. Komplikationerna blir stora när de försöker leva ut kärleken och samtidigt bevara sina respektive familjeliv med fruar och barn. Insatserna ökar efterhand och till slut tvingas de göra svåra val som en oförstående omgivning inte är beredd att acceptera, vilket leder till en traumatisk katastrof.

 

””Hela härligheten” är – som klyschan lyder, men här i sanning äger sin riktighet – svår att lägga ifrån sig. Mazzantinis språk släpper inte taget. Det är som försett med hullingar. Mening hakar fast i nästa mening. Språket
är rått, rakt och rappt; det saknar varje ansats till tvekan inför vad som skildras. (…) Mazzantini förmår förena en klar klassisk stil med några få uns hämtade från vad som är av värde i underhållningslitteraturen. Det är skickligt skrivet. Det blåser en hård vind av sanningar och brutalitet, kärlek och motsättningar genom hela romanen. Och jag tvekar inte, jag bjuder på en klyscha till: Missa den inte!” Crister Enander, Helsingborgs dagblad (läs hela recensionen här)

”Wow. Vad ska jag säga om Hela härligheten… Den kommer riva ut ditt hjärta och stampa på det, för att sedan försöka blåsa bort det onda och sen göra om allt några gånger. Så mycket kärlek och sorg i en otrolig blandning. Jag älskar den här boken. När jag skriver det här har jag precis stängt igen den efter att sista ordet är läst. Och jag sitter och stirrar lite på den för att försöka förstå vad den precis gjort med mig.” Vargnatts bokhylla (läs hela recensionen här)

”Jag säger wow. Det var länge sedan jag fann mig själv så totalt fängslad över ett människoöde. Den här boken har lite av allt- sorg, glädje, sex, kärlek, förbjuden kärlek, hat och ilska. Margaret Mazzantini skriver så fantastiskt vackert, språket är fängslande och hon lyckas att pricka in alla svåra känslor som man kan känna. Hon har valt sina ord väl och ’hela härligheten’ kommer att stanna kvar hos mig länge, med en melankolisk eftertänksamhet. Den är vacker men hemsk, på samma gång! Fantastisk. 5/5” Boktjuven (läs hela recensionen här)

 

Se boktrailer!

Margaret Mazzantinis hemsida (på italienska)

 

Översättning:  Pia Lundgren

Omslag:  Linda Ayres

Utgivning:  2016-03-31

ISBN:  978-91-88157-03-4

Format:  Inbunden

Recensionsdatum:  2016-04-04