Aktuellt

Recensenterna rosar Hela härligheten!

Recensenterna rosar Hela härligheten!

Av: 

Crister Enander, Helsingborgs Dagblad:

”Mazzantini ifrågasätter i grunden samhällets värderingar. Hon försöker utforska vad det egentligen är som skiljer människor åt, vad som bildar barriärer och hinder, vad som håller somliga tillbaka i sin utveckling där andra i stället hastar framåt i en väldig fart. (…) ”Hela härligheten” är – som klyschan lyder, men här i sanning äger sin riktighet – svår att lägga ifrån sig. Mazzantinis språk släpper inte taget. Det är som försett med hullingar. (…) Mazzantini förmår förena en klar klassisk stil med några få uns hämtade från vad som är av värde i underhållningslitteraturen. Det är skickligt skrivet. Det blåser en hård vind av sanningar och brutalitet,
kärlek och motsättningar genom hela romanen. Och jag tvekar inte, jag bjuder på en klyscha till: Missa den
inte!”

Vargnatts bokhylla:

”Wow. Vad ska jag säga om Hela härligheten… Den kommer riva ut ditt hjärta och stampa på det, för att sedan försöka blåsa bort det onda och sen göra om allt några gånger. Så mycket kärlek och sorg i en otrolig blandning. Jag älskar den här boken. När jag skriver det här har jag precis stängt igen den efter att sista ordet är läst. Och jag sitter och stirrar lite på den för att försöka förstå vad den precis gjort med mig.”

Ur recensionen på: http://vargnattsbokhylla.blogspot.se/

Bibliophilia:

”Det här är en roman som verkligen går på djupet hos männen som utgör navet i den här historien. Jag inbillar mig att i machokulturens och det katolska Italien är det svårt att komma ut som bög, och den här berättelsen beskriver så väl hur det kan vara att inte våga leva på det sätt som man egentligen vill leva. (…) Förutom att detta är en roman med en gripande berättelse, så är det också en vackert skriven bok. Jag tror inte att det är många författare som skulle klara av att förmedla komplicerade känslor på ett sätt som verkligen når in i läsaren, som Mazzantini gör.”

Ur recensionen på http://bibliophilia.se/homosexualitet-och-karlek-i-dagens-rom/

Boklysten:

”Jag faller som en fura för beskrivningen av Guidos och Constantinos uppväxt. Jag läser ofta ”i bilder” och här har författaren målat upp bilder med både ljud och rörelse så bra att för mig blir det nästan som att se en italiensk film. (…) Jag blev så engagerad i de två männens liv och problem att jag faktiskt sträckläste den här boken och grät när problemen hopade sig över Guido och Constantino, jag ville ju så gärna att allt skulle gå bra för dem. (…) Den här boken åker direkt in på Årets favoriter.”

Ur recensionen på http://boklysten.blogspot.se/2016/04/hela-harligheten.html

 

Detta är varför jag läser… Ett riktigt gediget romanbygge som lätt kammar hem fem av fem poäng. Två pojkar växer upp i samma lägenhetshus i Rom. De kommer från olika samhällsklasser men blir ändå vänner. Under tonåren förvandlas vänskapen till passion. De lever i ett katolskt land, i början på 80-talet och homosexuell kärlek är skamlig och långt ifrån accepterad. De båda männen gifter sig och bildar familj på varsitt håll. Men deras kärlek låter sig inte undertryckas och de återkommer ständigt till varann. Detta är framförallt en fantastiskt vacker och smärtsam kärlekshistoria, men också en berättelse om en mans livslånga sökande efter sin sexuella identitet. När jag nu ska skriva några rader om boken känns mina egna ord platta och grå. Mazzantinis språk är bedövande vackert. Boken svämmar över av adjektiv, utan att för den skull bli en stapelvara. Beskrivningarna är så levande att jag, när boken är slut känner mig som nyss hemkommen från Italien… Och jag vill tillbaka… Tack @contempo_forlag för en riktigt stor läsupplevelse. #helahärligheten #contempoförlag #libro #splendore #böcker #femavfem #boktips #roman #kärlekshistoria #recensionsexemplar #recension #recex #bookstagramfeature #instabook #bookdragon #bookworm #büch #bok #booklove #bookporn #booknerd #bibliophile #italien #italy #reader #becauseofreading #booksofinstagram

A photo posted by @mediaknarkarn on

 

Boktjuven:

”Jag säger wow. Det var länge sedan jag fann mig själv så totalt fängslad över ett människoöde. Den här boken har lite av allt- sorg, glädje, sex, kärlek, förbjuden kärlek, hat och ilska. (…) 5/5”

Ur recensionen på http://nouw.com/boktjuven

Jenniesboklista:

”Stark, gripande & målande vackert skriven!!! Betyg 5/5”

http://jenniesboklista.com/

Kulturkollo:

”Jag tycker om författarens bildspråk och sätt att berätta de här två männens historia. Det är så mycket mer än en omöjlig kärlekshistoria mellan två män. Den är full av intressanta personporträtt och relationer. (…) Det är härligt att läsa en roman av  en så god berättare som Margareta Mazzantini och hon har verkligen förmåga att engagera läsaren i sina personporträtt. Jag ser fram emot att upptäcka fler böcker av henne.”

Ur recensionen på http://www.kulturkollo.se/2016/04/04/hela-harligheten-margareta-mazzantini/