Översättning:  Malin Emitslöf

Omslag:  illustration: Nicola Magrin

Utgivning:  2018-08-15

ISBN:  978-91-88157-13-3

Format:  Inbunden

Recensionsdatum:  2018-08-20

De åtta bergen

Paolo Cognetti

De åtta bergen handlar om vänskapen mellan två pojkar som så småningom växer upp till män, vad det innebär att bli vuxen och om den moderna människans längtan och sökande. Pietro växer upp i Milano men tillbringar somrarna i bergsbyn vid Monte Rosa där Bruno bor. Pietros föräldrar är bundna av sina arbeten i Milano men lever ständigt med en längtan till naturen och bergen; Bruno växer upp i en familj av bönder och hans liv är tidigt utstakat. Trots alla olikheter och det tidvis långa avståndet mellan dem både psykiskt och fysiskt består vänskapen mellan de två, med kärleken till naturen och bergen och en delad barndom som förenande kraft. Romanen glimrar av vackra miljöbeskrivningar samtidigt som den skarpt skildrar familje- och vänskapsrelationer och ställer stora existentiella frågor.

Efter en rad rosade kortberättelser och noveller är De åtta bergen Paolo Cognettis första roman, för vilken han  belönades med Italiens mest prestigefyllda litteraturpris Premio Strega och franska Prix Médicis étranger. Rättigheterna är sålda till 39 länder.

 

”Hänförda recensenter jämför djup och stil med Elena Ferrante och Ernest Hemingway. Det är verkligen en engagerande skildring som med rakt och träffsäkert språk ringar in vänskap, familjeband och längtan, bort från modern civilisation och till natur och äkthet. (…) De åtta bergen är en berättelse om
vänskap som upprätthåller och formar liv.” Fredrik Rosvall, BTJ (BTJ-häfte nr 18, 2018)

”Pojkarna växer upp till män och går, inte oväntat, olika vägar i livet. Bruno blir kvar i bergen, Pietro ger sig ut i världen. Och ändå utvecklar sig historien inte riktigt som man tror. Det är det fina med ”De åtta bergen”, att den inte säljer sig till lättköpta dikotomier vad gäller Pietros och Brunos olikheter och bakgrunder. Skildringarna av deras vänskap, som manifesterar sig mer i handling än i ord, är också starka.” Oline Stig, Sydsvenskan (läs hela recensionen här)

”Det finns i berättelsen en närvaro och en närhet till naturen, som för tankarna till Henry David Thoreau och hans Waldenår; här befinner vi oss i de italienska Alperna, och det är just bergens energier och styrkor, blandade med risker och faror, som binder samman människorna, som bor där.” Bo Bjelvehammar, Tidningen Kulturen (läs hela recensionen här)

Pressklipp från utländska medier

Översättning:  Malin Emitslöf

Omslag:  illustration: Nicola Magrin

Utgivning:  2018-08-15

ISBN:  978-91-88157-13-3

Format:  Inbunden

Recensionsdatum:  2018-08-20